50 JAAR CULTUURBELEID

GEDICHT 50 JAAR A50 JAAR CULTUURBELEID IN SCHILDE – ‘s-GRAVENWEZEL

Go down Mozes          Moment for Morricone          When you beleive

Uiteraard houden jullie allemaal van foto’s die toen genomen werden ? Daarom hebben Roland Pauwels en Mieke Oosters hun best gedaan om een en ander zo getrouw mogelijk weer te geven 

klik hier / hier

Na maanden van intensief voorbereiden, vergaderen, plannen, overleggen en bespreken was het op zaterdag 04 juni jongstleden eindelijk zo ver, de langverwachte viering van 50 jaar cultuurbeleid in onze gemeente kon van start gaan.

In de St-Guibertuskerk te Schilde liep het vanaf 19 uur al behoorlijk vol en tegen dat de Voorzitter van de cultuurraad omstreeks 19.30u nog 5 academische minuten wachttijd aankondigde, zat de kerk nokvol.

Het programma was dan ook veelbelovend. De Voorzitter nam als eerste het woord en dankte alle aanwezigen : de Heer Burgemeester , de Heer Z.E.H.Pastoor , Mevrouw de Schepen van cultuur en alle uitvoerders voor hun noeste inzet.

Daarna nam moderator Jos Vanderhoven het woord en kondigde de speech van de schepen van cultuur aan. Kathleen Krekels loofde in haar speech een aantal Voorzitters uit een ver verleden en schetste tegelijk de geschiedenis van het cultuurbeleid in een notendop.Jos bracht zijn gedicht ’50 jaar cultuurbeleid’ en verzorgde het streepje poëzie van de avond.

De muzikale opluistering van de avond werd verzorgd door twee Harmonieën zijnde Takjes worden Bomen en Vrije Verenigde Vrienden die onder de deskundige leiding van dirigent Guy Delbrouck prachtige uitvoeringen ten berde brachten waar menig concertzaal jaloers op zou zijn. Zwoele tonen van ‘besame mucho’, straffer werk ‘de Tetrissong’ op Russische kadans over ‘the pirates of the caribian’ naar ‘Copacabana’ als afsluiter voor het eerste deel.
Dan zette dansgroep Mieke Stout hun beste beentje nog voor en werd het podium compleet herschapen in een ware dansvloer. Knarre vijftigers, zestigers en misschien wel zeventigers bewezen de eeuwige jeugd te bezitten, zoals Jos het ook verwoordde.

Het tweede deel werd opnieuw geopend met een streepje poëzie. Aansluitend op de volksdansgroep bracht Jos het gedicht ‘Dans’.Het zangkoor Vokem bracht twee prachtige liederen waaronder een bewerkte versie van ‘Go Down Mozes’ van Louis Armstrong die enorm veel bijval kende.

Daarna traden het koor én de twee harmonie-en aan en brachten o.a. songs of Morricone waarbij je je zo in de far west waande. De klassieker ‘Congratulations “’ van Sir Cliff Richard werd de meezinger van de avond en tegelijk de afsluiter van een avond met een scala aan muziek, zang, dans en poëzie.

De kerk zelf werd prachtig versierd door Bloemsierkunst Schilde en kunstwerken van de Kunstgroep Schilde. Jos dankte op zijn beurt alle uitvoerders en het aanwezige publiek voor hun komst. Er werden bloemen uitgedeeld aan afvaardigingen van elke deelnemende vereniging.

Buiten op het kerkplein stonden medewerkers van Scilla garant voor het gebruikelijke glaasje . Er werd nog lang nagepraat over deze geweldige avond.

 

RAAD VOOR CULTUURBELEID  GEMEENTE SCHILDE / CULTURELE WANDELZOEKTOCHT

Om haar 50ste verjaardag extra onder de aandacht te brengen heeft de Raad voor Cultuurbeleid vijf culturele wandelzoektochten uitgewerkt. De brochures met de vragen, het antwoordformulier en een stratenplan zijn gratisverkrijgbaar aan het onthaal van het gemeentehuis in Schilde, bij de cultuurdienst op de 1ste verdieping links, in de bibliotheek op de 1ste verdieping rechts, bij het evenementenloket (Turnhoutsebaan 200 achteraan) en in het filiaal van de bibliotheek in ‘s-Gravenwezel, Kerkstraat 24 (Dorpshuis). Deelname aan de zoektochten is eveneens gratis en bovendien is er ook een wedstrijd aan verbonden met enkele mooie prijzen..

ZOEKTOCHT BROCHURE / ANTWOORDFORMULIER 

 STRATENPLAN

.